Eerste delen van de Friesenbrücke gearriveerd!

De bouw van de nieuwe Friesenbrücke over de Eems krijgt nu echt vorm. Deze week arriveerden de eerste brugdelen met behulp van een drijvende kraan op locatie. Een mijlpaal voor de Wunderline! De nieuwe brug herstelt de sinds 2015 onderbroken spoorverbinding en maakt het reizen per trein tussen Groningen en Bremen weer mogelijk. 

Het eerste deel van de brug arriveerde afgelopen maandag op locatie. Een onderdeel van maar liefst dertig meter lang en driehonderd ton zwaar. In de loop van de week volgden nog drie onderdelen en in het najaar staat weer een deel op de planning. Het hoogtepunt van de nieuwe Friesenbrücke - het draaigedeelte van 145 meter lang - wordt naar verwachting in december geplaatst. Hiervoor moet de Eems ingedamd worden. De nieuwe 335 meter lange Friesenbrücke is straks de grootste hef-draaibrug voor het spoorverkeer in Europa.

De Friesenbrücke maakt wat betreft de spoorverbinding direct onderdeel uit van de lijn Groningen – Leer – Bremen; immers, zonder brug geen spoorlijn. De brug werd in 2015 door een aanvaring kapot gevaren. De nieuwe brug moet medio 2025 klaar zijn voor het treinverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen naar verwachting al in het voorjaar van de brug gebruikmaken.

Werkzaamheden op locatie bekijken?

Om tegemoet te komen aan de groeiende belangstelling voor de nieuwe brug, heeft Deutsche Bahn een uitkijkplatform gebouwd op de dijk aan de kant van Westoverledingen. Het uitkijkplatform biedt bezoekers en omwonenden de mogelijkheid om de bouwwerkzaamheden veilig te bekijken. Het uitkijkplatform is 24 uur per dag geopend voor publiek. Daarnaast kunnen geïnteresseerden de Wunderline en Friesenbrücke infobox op afspraak bezoeken.

De nieuwe Friesenbrücke nu al bewonderen? Bekijk de plaatsing van het eerste brugdeel.