Interview | Werkzaamheden Hoogezand - Zuidbroek

In september organiseren we inloopbijeenkomsten over de aankomende spoorwerkzaamheden tussen Hoogezand en Zuidbroek. Tijdens deze bijeenkomsten delen we gedetailleerde informatie over wat er precies gaat gebeuren, waar en wanneer er gewerkt wordt, en wat de gevolgen zijn voor de omgeving. Marten Slagter, bouwmanager bij ProRail, en Timo van Dijk, projectleider bij aannemer Gebroeders De Koning B.V., geven inzicht in de uitvoering van dit project.

Doorlopende werkzaamheden aan het spoor

Van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november rijden er door de werkzaamheden geen treinen. "In Sappemeer brengen we in die periode damwanden aan en verrichten we grondwerk; we maken de spoorbaan breder en we verplaatsen een sloot", vertelt Timo. In Zuidbroek brengen we ook damwanden aan en trillen we stalen profielen de grond in." Deze ingrepen zijn essentieel om de snelheid van de treinen tussen Hoogezand en Zuidbroek te verhogen.

Timo van Dijk, projectleider bij Gebroeders De Koning B.V.
Timo van Dijk, projectleider bij Gebroeders De Koning B.V.

Dag- en nacht

De werkzaamheden vinden zowel overdag als 's nachts plaats. Marten licht toe: "Om de periode zonder treinen zo kort mogelijk te houden, werken we ook 's nachts. In Sappemeer richten we ons vooral op overdag en de avond, maar in Zuidbroek werken we 24 uur per dag, zeven dagen per week."

Hinder

De werkzaamheden veroorzaken hinder. "De spoorwegovergang Kleinemeersterstraat in Sappemeer wordt 9 dagen afgesloten voor verkeer, waardoor bewoners een andere route moeten nemen. Bovendien kan men overlast ondervinden van geluid door zware machines en trillingen," vertelt Timo. "Daarnaast starten we al vanaf maandag 9 september met de voorbereidingen, zoals het inrichten van tijdelijke werkwegen, een depotruimte en het verleggen van kabels en leidingen."

Veiligheid

Er worden strikte veiligheidsmaatregelen getroffen om de omgeving te beschermen. Marten legt uit: "De werkgebieden worden goed afgeschermd om te voorkomen dat machines te dicht bij woningen komen. Daarnaast nemen we verkeersmaatregelen om het transport van en naar de bouwlocaties veilig te laten verlopen."

Marten Slagter, bouwmanager bij ProRail
Marten Slagter, bouwmanager bij ProRail

Samenwerking en communicatie

ProRail en Gebroeders De Koning B.V. werken nauw samen om de werkzaamheden binnen de gestelde planning af te ronden. Marten en Timo zijn dagelijks op locatie om de voortgang te monitoren en bij te sturen waar nodig. Inwoners worden actief op de hoogte gehouden via een app. "Voor bewoners ontwikkelen we een bouwapp die hen dagelijks informeert over de voortgang van de bouw," zegt Timo. Bewoners worden hier tijdens de bijeenkomsten over geïnformeerd en na 4 september kan de app ook worden gedownload via de website. Voor vragen, opmerkingen of klachten over de werkzaamheden kunnen inwoners contact opnemen met ProRail

Inloopbijeenkomsten

Op woensdag 4 en dinsdag 10 september organiseren we inloopbijeenkomsten voor de inwoners van Hoogezand-Sappemeer en Zuidbroek. Bewoners die binnen 300 meter van de werkzaamheden wonen hebben hier een brief over ontvangen. Tijdens de bijeenkomsten kunnen bewoners specifieke vragen stellen over geluid, trillingen, de werkzaamheden en de planning. Experts van zowel ProRail als de aannemer zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden.

Inloopbijeenkomst Hoogezand

  • Woensdag 4 september
  • 17.00 - 19.30 uur
  • Wijkcentrum De Kern, Rembrandtlaan 72a in Hoogezand

Inloopbijeenkomst Zuidbroek

  • Dinsdag 10 september
  • 17.00 - 19.30 uur
  • Dorpscentrum De Broeckhof-Haan, W.A. Scholtenweg 18 in Zuidbroek

Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie over de werkzaamheden in Hoogezand - Zuidbroek