Snelheidsverhoging Bad Nieuweschans - Duitse grens

Vanaf dienstregeling 2025 gaan passagierstreinen tussen Bad Nieuweschans en de Duitse grens sneller rijden. De snelheidsverhoging is onderdeel van de Wunderline, een snellere, comfortabele treinverbinding tussen Groningen en Bremen. Om de treinen sneller te laten rijden zijn tussen Bad Nieuweschans en de Duitse grens aanpassingen op en rond het spoor nodig.

Kortere reistijd en betere aansluitingen

Voor deze snelle treinverbinding is een snelheidsverhoging van 100 naar 120 km per uur op de spoorverbinding tussen Bad Nieuweschans en de Duitse grens nodig. Ook op andere delen van het spoor worden snelheden verhoogd. Hierdoor wordt de reistijd korter en sluiten de Nederlandse en Duitse treinen beter op elkaar aan. ProRail voert de werkzaamheden voor de snelheidsverhoging uit. Dit doet ProRail in opdracht van de provincie Groningen en in samenwerking met de gemeente Oldambt.

Werkzaamheden

De werkzaamheden vinden plaats langs de Europaweg, tussen de spoorbrug over de Westerwoldse Aa tot aan de grens. De werkzaamheden bestaan onder andere uit graafwerkzaamheden, het aanbrengen van damwanden onder de grond, het verwijderen van het bestaande spoor, het aanbrengen van een verstevigende laag en het aanbrengen van een nieuw spoor. Daarnaast worden kabels, seinen en borden vernieuwd.

Ook aan de Duitse zijde worden werkzaamheden uitgevoerd om de snelheid op het spoor te kunnen verhogen. Zo worden door DeutscheBahn (DB) Netz in de Charlottenpolder en bij de Friesenbr├╝cke sporen vernieuwd en wordt de Friesenbr├╝cke hersteld.

Planning

De werkzaamheden aan de Nederlandse zijde worden voornamelijk uitgevoerd in juni 2024. In Duitsland duren de werkzaamheden langer, namelijk van februari tot december 2024.

Spoorwerk in mijn buurt

Wil je weten wanneer ProRail in jouw buurt werkzaam is? Dit kun je zien op prorail.nl/spoorwerk. Ook kun je een automatische mail ontvangen wanneer ProRail bij jou aan het werk gaat.

Meld je aan voor de e-mailservice

Vervangend vervoer

Tijdens deze gehele periode kunnen er geen treinen rijden en rijdt er een bus tussen Bad Nieuweschans, Weener en Leer van vervoerder Weser Ems. Deze bus (reguliere buslijn 620) sluit aan op de treindienstregeling in Bad Nieuweschans. De dienstregeling is te vinden via www.dbregiobus-nord.de of www.bahn.de. De snelbus Groningen - Leer (lijn 401) blijft ook nog steeds rijden volgens de dienstregeling 2024.

Geluid

Na uitvoering van de werkzaamheden gaan de treinen met hogere snelheid rijden. Het geluid zal gering toenemen, maar blijft binnen de in dit gebied vastgestelde geluidsnorm. Er zijn daarom geen extra geluidmaatregelen nodig.

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Je kunt ons bereiken via:

  • E-mail: wunderline@provinciegroningen.nl
  • Telefoon: 050 - 316 4911 (dit is het algemene nummer van de provincie Groningen. Zij verbinden je door met de juiste medewerker)
  • Postadres: Provincie Groningen, Project Wunderline, Postbus 160, 9700 AP, Groningen