Verwachte ingebruikname Wunderline verschoven naar midden 2025

Provincie Groningen, Land Niedersachsen en Bremen werken met Deutsche Bahn (DB) en ProRail intensief samen aan de realisatie van de "Wunderline", de grensoverschrijdende treinverbinding tussen Groningen en Bremen. Met deze realisatie wordt de snelheid op het traject verhoogd en wordt de reistijd voor passagiers verkort. Vanwege vertragingen in de uitvoering van het werk verschuift de oorspronkelijke geplande ingebruikname van december 2024 naar midden 2025.

Zware regenval en hoogwater hebben aan de Duitse zijde de bodemgesteldheid aanzienlijk verslechterd, waardoor de bouwwerkzaamheden zijn vertraagd. Aan de Nederlandse zijde is de slechte kwaliteit van de ondergrond een belangrijke oorzaak. Daarnaast hebben ook leveringsproblemen en tekorten aan essentiële bouwmaterialen bijgedragen aan de vertraging.

Vervangend busvervoer

De huidige trein op het traject Groningen – Bad Nieuweschans zal zoveel mogelijk blijven rijden. Op delen van het traject waar door werkzaamheden geen trein rijdt, blijft er vervangend busvervoer beschikbaar. Ook de snelbus Groningen - Leer blijft rijden. Reizigers zullen tijdig worden geïnformeerd over de dienstregelingen. In de zomer van 2025 gaat naar verwachting een rechtstreekse trein rijden tussen Groningen en Leer.

Verschillende bouwfasen

De realisatie van de Wunderline wordt in meerdere bouwfasen uitgevoerd. Er wordt onder andere gewerkt aan sporen, wissels, bovenleidingen en seinen. In Duitsland werkt DB aan het trajectgedeelte tussen Ihrhove en de grens met Nederland. De Friesenbrücke bij Weener (Duitsland) is een essentieel onderdeel van het traject. Deze wordt momenteel opnieuw gebouwd als Europa's grootste hef-draaibrug en is gelijktijdig met de ingebruikname van de Wunderline klaar. Fietsers en voetgangers kunnen de brug mogelijk al in het voorjaar van 2025 gebruiken. In Nederland werkt ProRail aan het traject tussen Hoogezand en Zuidbroek, Scheemda en Winschoten en Bad Nieuweschans en de grens met Duitsland.